صفحه اصلی

سریه امام علی بن ابی طالب (ع) در یمن

 سریه امام علی بن ابی طالب (ع) در یمن

ماه رمضان ، سال دهم هجری قمری

پیامبر اکرم (ص) در ماه مبارک رمضان سال دهم هجری ، دوماه پیش از حجة الوداع ، حضرت علی (ع) را به فرماندهی سپاهی به استعداد سیصد نفر منصوب و به سوی یمن اعزام نمود.


پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) توصیه کرد تا آن مقدار که ممکن است مردم را به اسلام دعوت و به راه راست و صراط مستقیم هدایت نماید و با آنان از درِ جنگ و نبرد وارد نشود مگر آن که آنان آغاز جنگ نمایند .

آن حضرت در بخشی از سفارش هایش فرمود : وَالله لأن یَهدی اللهُ عَلی یَدِک رَجُلاً واحداً ، خَیرٌ لَک مما طَلَعَت علیه الشّمسِ اَو غَربت ؛ سوگند به خدا ، اگر پروردگار متعال به دست تو یک نفر را هدایت کند ، برایت بهتر است از هر چیزی که خورشید از بامداد تا شامگاه بر آن بتابد.

وقوع غزوه بدر

وقوع غزوه بدر

هفدهم ماه مبارك رمضان، سال دوم هجري قمري


هنگامي كه رسول خدا(ص) از شدت آزار و اذيت اهالي مكه، ناچار گرديد كه به مدينه منوره هجرت نمايد و پس از هجرت، نخستين نظام حكومتي اسلامي را در اين شهر بر پا نمايد، دشمني اهالي مكه به ويژه قريش و سران قبايل و طوايف اين شهر نسبت به آن حضرت و مسلمانان مدينه فزوني يافت و سرانجام تصميم به يورش نظامي به مدينه منوره گرفتند.

فقهی/ علل ترجیح نمایۀ‌ موضوعی با رویکرد ترکیبی در بازنمایی موضوعات فقهی

مقاله « علل ترجیح نمایۀ‌ موضوعی با رویکرد ترکیبی
در بازنمایی موضوعات فقهی»

(فصلنامه علمی پژوهشی فقه،  دوره 25، شماره 95، پاییز 1397)

سید تقی واردی(استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)

 

چکیده
این مقاله به امکان‌سنجی رویکردهای متداول در سازمان‌دهی محتوایی اطلاعات (مانند فهرست‌نویسی، رده‌بندی و نمایه‌سازی)، به‌منظور نظم‌بخشی و بازنمایی موضوعات فقهی براساس اصطلاح‌نامۀ فقه می‌پردازد. از میان آنها نمایه­ سازی را به خاطر بازنمایی تحلیلی و بازیابی هدف­مند اطلاعات بر سایر شیوه­ های سازمان­دهی ترجیح داده و به‌سبب کثرت و تنوع موضوعات، و فراوانی منابع و محمل‌های برون‌داد فقهی، تنها شیوۀ نمایه‌سازی تحلیلی - موضوعی را برای سازمان‌دهی اطلاعات و مدیریت موضوعات علم فقه معرفی می‌نماید. باوجود این، از میان رویکردهای متداول نمایه‌سازی، سه رویکرد نمایه‌سازی ساده، نمایه‌سازی درون‌بافتی و نمایه‌سازی برون‌بافتی را به‌سبب برخی معایب، برای سازمان­دهی موضوعات علم فقه ناکافی دانسته و بر نمایه‌سازی موضوعیِ ترکیبی، که از ترکیب چند اصطلاح و یا واژگان نمایه­ ای برای معرفی یک موضوع تشکیل شده تأکید و به آن توصیه می­ کند. نمایه­ سازی ترکیبی که ابداعی و بومی‌سازی شده پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی می­ باشد، موضوعات کلان و خرد هر علم، از جمله علم فقه را که دارای فروع فراوانی است به خوبی توصیف و در مقام بازیابی اطلاعات آن موجب دستیابی هدف­مند و دلخواه جستجوگر می­ گردد و به جای ارائه طریق، ایصال الی المطلوب می­ کند.
کلیدواژگان: سازمان‌دهی اطلاعات، موضوعات فقهی، علم فقه، نمایه‌سازی، نمایۀ موضوعی ترکیبی.

سيزدهم رجب: آغاز "ايام البيض".

سيزدهم رجب: آغاز "ايام البيض"

روز سيزدهم رجب، نخستين روز "ايام البيض" است و ايام البيض، به روزهاي 13، 14 و 15 رجب گفته مي شود و در اين سه روز، اعمال عبادي فراواني وجود دارد و انسان متعبد و عارف مي تواند در اين ايام، روح و روانش را با عبادت و طاعات الهي صيقل دهد و بازسازي دروني در خويشتن خويش ايجاد نمايد.

پيامبراكرم(ص) فرمود: هر كسي در شب 13 رجب، ده ركعت نماز به جاي آورد ]به صورت پنج نماز دو ركعتي[ كه در ركعت اول هر نماز پس از سوره حمد، سوره عاديات (و العاديات ضبحا) و در ركعت دوم پس از حمد، سوره تكاثر (الهيكم التكاثر) را قرائت كند، خداوند متعال گناهانش را مي آمرزد و اگر مورد عاق والدين خود باشد، خدا از او راضي و خرسند خواهد شد و دو فرشته نكير و منكر، به او نزديك نشده و اسباب ترس و وحشتش را فراهم نخواهند ساخت، و چون برق درخشنده از صراط عبور خواهد كرد و نامه اعمالش ]در روز قيامت[ به دست راستش داده شده و در پاي ميزان، اعمال سمت راستش سنگيني خواهد كرد و در بهشت فردوس، هزار شهر به وي اعطا مي گردد.(1)

سالگرد شهادت سردار دلها حاج قاسم سلیمانی

سالگرد شهادت سردار دلها حاج قاسم سلیمانی

13 دی، سالگرد شهادت سردار دلها، امیر سپهبد حاج قاسم سلیمانی است، که در سال گذشته در چنین روزی به دست نیروهای متجاوز آمریکا، در فرودگاه بغداد به همراه ابومهدی مهندس، فرمانده حزب الله و قائم مقام حشد الشعبی عراق و چهار رزمنده ایرانی و چهار رزمنده عراقی به شهادت رسیدند.

 شهادت سردار سلیمانی روح مقاومت و شهادت طلبی را زنده کرده است

شهادت وی و همراهانش به دستور مستقیم دونالد ترامپ رئیس جمهور ستمکار آمریکا بوده است.

رحلت عبدالمطّلب، جدّ پيامبرخدا(ص)

رحلت عبدالمطّلب، جدّ پيامبر اسلام(ص)

10ربيع الاوّل،سال هشتم عام الفيل(1)


 هاشم بن عبد مناف، كه بنى هاشم به وى منسوب می باشند، روزى به قصد تجارت و بازرگانى از مكه معظّمه، عازم سرزمين شام شد و در ميان راه، وارد يثرب گرديد و در خانه عمرو بن زيد، از طايفه "بنى نجّار" و از بزرگان يثرب، فرود آمد و دخترش "سَلمى" را براى خويش خواستگارى كرد. عمرو بن زيد، به خاطر سيادت و بزرگى هاشم، درخواست وى را پذيرفت وليكن با او شرط نمود كه هرگاه خداوند متعال، فرزندى به هاشم و سلمى عنايت نمايد، وى را به يثرب آورده و در آن جا بزرگ نمايد.

زیر مجموعه ها

شما اینجا هستید: خانه بدون مجموعه